Indoor_logo_vitbg (1)

~ Ljussättning ~

Varför är det viktigt med ljus?
Brukar du bli lite deppig på hösten men gladare och får mer energi på våren. Förklaring – Ljuset. Tänk då så viktigt det är hur och att vi ljussätter våra hem rätt när det faktiskt är mörkt ca sex månader om året.

Att ljussätta handlar inte bara om att sätta en stor lampa i taket så är det ljust, nopp så enkelt är det inte. Genom ljus skapar vi  olika funktioner och upplevelser/känslor.  Man kan skapa ett rum där du ska jobba i och vara kreativ i och som då kräver mer ljus, eller ett rum som ska vara rogivande och avslappnande t.ex. ett sovrum med en lite mjukare och dovare belysning.

Det bästa är att göra en belysningsplan redan innan huset ens är byggt, då får man en klar bild av var man ska dra el och sätta uttag och sparar pengar och slipper göra nya dragningar senare. Det finns en hel del smarta och snygga lösningar på marknaden.

När man gör en belysningsplan i ett redan byggt hus/lägenhet så börjar man att analysera var man ska göra i rummet och vilken slags belysnings som behövs.

Så här kan en Belysnings planritning se ut.
 

Efter det så anpassar man armaturerna så att de passar in i inredningen och den stil hemmet har. Jag presenterar det på en produktlista där man hittar all info om lampan och var man kan hitta den och pris. (som på bilden brevid)

När man man tex ska ljussätta ett kontor är det extra viktigt med belysning då man tillbringar en massa tid och förväntas prestera, en felaktig belysning gör att vi tappar energi och presterar mindre. 

Att ljusplanera är även ett snabbt och billigt sätt att förändra ett rum och dess uttryck T.ex. genom att belysa hörnen i ett litet rum kan du få känslan av att rummet är större än det egentligen är och slipper göra större byggnads förändringar.

En liten grund är att man faktiskt ska ha mellan 6-8 ljuspunkter i ett rum, beroende på storlek. Hur många har du?


Välkommen att kontakta mig för hjälp med en ljussättning!

/ Marina Ungesson

Kommentera gärna: