Indoor_logo_vitbg (1)

Att Färgsätta ett rum

      ~ FREDAGS FRÅGAN~
Jag fick många olika frågor på hur man färgsätter. Så jag ska ta ut en liten tårtbit ur denna stora tårta och förklara lite hur man kan tänka när man färgsätter.

Att färgsätta ett rum d.v.s. välja kulör/tapet/golv mm. är ju faktiskt det största projektet. 

När man färgsätter är det en hel del att ta hänsyn till.
Vad som ska färgsättas: Ska man börja från början och välja allt vid t.ex. nybyggnation golv,  tak, väggar,  lister mm.  eller renovera ett befintligt rum. Tänk ut exakt vad är det som ska färgsättas.
Funktion/känsla: Vad ska man göra i rummet, vilken känsla ska man ha, rofyllt, ljust/svalt, ombonat mm. Här är bra att göra ett moodboard eller samla bilder på de miljöer man gillar.
Ljuset:  Färgen upplevs olika beroende på vilket ljus som tillsätts. Ljuset kan komma från fönster från olika väderstreck och ger färgen olika färgreflektioner i sitt ljus. Tex fönster från norr kommer att förstärka det blåa eller ge en lite kallare ton på färgen än om det kommer från söder som ger en varmare ton.
Interiören: Det som man ska behålla och anpassa färgsättningen till. Som inredare läser vi alltid av med en colourpin. För att få tex golvet att harmoniera med tapeten osv.
Vem ska nyttja:   Hur länge är det tänkt att färgsättningen ska hålla, är det en kortare tid i tex ett barnrum, vill man kanske inte lägga hur mycket som helst på tapeter. eller måla med en färg som gör att det är lätt att torka av. Eller om det är en lägenhet som måste återställas vid flytt.

Nu har du lite på fötterna för att börja planera nästa renovering!
Vill du ha hjälp är jag bara ett klick bort!

 Ha en skön helg!
       // Marina

Ett bra tips om du ska måla om är att ALLTID provmåla prova hur färgen ter sig där du ska måla, och måla på lite större ytor och två ggr så at färgen ger rätt kulör. Det är inte så lätt att bilda sig en uppfattning på en liten färgkarta.

Ska du välja en tapet så beställ hem ett prov som du kan hänga upp och känna på innan du väljer den.

Kommentera gärna: